GOTOWI DO ŚWIĄT
Cytryny z Turcji, Grecji i Hiszpanii, mandarynki z południa Europy i z Maroka, grapefruity z Florydy (najdroższę, ale podobno najsmaczniejsze), a także tureckie, izraelskie i hiszpańskie. Cytrusów
nie brakuje. Porównując aktualne ceny z cenami sprzed roku, to najbardziej zdrożały grapefruity, szczególnie te z Florydy, ze względu na niekorzystne warunki pogodowe i niższe plony. Mandarynki
są w cenie takiej jak rok temu, a pomarańcze o 6% tańsze. Polscy producenci mają bogatą ofertę produktów świątecznych, począwszy od grzybów, kapusty kiszonej, a skończywszy na orzechach.
Cytryny, w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach, od 4,5 do 6,5 zł za kilogram. Cena uzależniona
od kraju pochodzenia, klasy jakości i wielkości zakupionej partii towaru. Ceny hurtowe cytryn są 10% wyższe niż w grudniu 2016 r. Mandarynki już od 2,8 zł za kilogram do około 7 złotych. Pomarańcze nieznacznie taniej niż rok temu, przeciętna cena hurtowa to około 5 zł za kilogram (opakowania po 10 kg).
W hurtowej ofercie świątecznej, Rynku w Broniszach, jest bardzo dużo grzybów. Nic dziwnego, ten rok obfitował w grzyby stąd i suszonych mamy w bród. Susz borowików i podgrzybków,
w opakowaniach 20 g, od 3 do 4 zł. Skoro grzybów mamy dużo, to orzechów mniej, taka jest prawidłowość. Mniejsza podaż wpływa na wyższą cenę. Na szczęście laskowe nie zdrożały i kosztują tyle samo, ile rok temu. Kilogram orzechów drobniejszych, w łupinach, od 7 do 8 zł za kilogram. Po 12 zł za kilogram sprzedawany jest Smoczy Pazur. Włoskie około ¼ droższe, w porównaniu z 2016 rokiem. Na Rynku Hurtowym Bronisze oferowane są w cenie 7-9 zł / kg. Orzechy odmiany Jacek od 12-14 zł za kilogram.
Susz owocowy nie będzie w tym roku tani. Powodem jest przemarznięcie, w wielu rejonach, kwiatów i związków owoców, a także słabe obloty pszczół, z powodu znacznego zmniejszenia
się liczby pasiek pszczelich i zbyt niskich temperatur na zapylanie. Suszone śliwki b/pestki, konfekcjonowane, są w cenie od 16 do 20 zł za kilogram. Z pestką, doskonałe i na kompot i do bigosu, po 10 zł za kilogram czyli o 40% drożej niż rok temu. Mix owoców (susz) w opakowaniach po 250 g w cenie hurtowej od 2,50 do 3,50 zł za kilogram. Także suszone gruszki i jabłka są droższe o 40% , porównując z cenami z grudnia 2016 r. Suszone plastry jabłek i gruszek po 14 zł za kilogram.
Kapusta biała jest o 10% droższa, w porównaniu z ceną sprzed roku. W ofercie hurtowej cena jest jednak dość niska bowiem kilogram sprzedawany jest w cenie od 35 groszy do 50 groszy. Kapusta kiszona nie zdrożała i nadal, jak rok temu, sprzedawana jest w cenie od 2,40 do 2,75 za kilogram. Marchew, pietruszka i ziemniaki, których zbiór był utrudniony ze względu na znaczne, jesienne opady są kilka % droższe w porównaniu z cenami z 2016 r. Ziemniaki po 50 groszy za kilogram, za worek 15 kg producent otrzymuje najczęściej 7,5 zł. Marchew od 65 groszy do 85 groszy za kilogram. Podczas zbiorów na cięższych glebach stała woda, co zdecydowanie odbiło się na jakości przechowalniczej warzyw.
W tym roku mogą być trudności z przechowywaniem korzeniowych - mówią producenci, zbiór nierzadko odbywał się w trudnych warunkach, szczególnie na cięższych glebach, o mniejszej przepuszczalności. To może przynieść wyższe straty podczas zimy - obawiają się ogrodnicy.