WARZYWNIAK PREMIUM - CZYLI SMACZNIE, ZDROWO I ODMIANOWO
Jakie odmiany z jakim przeznaczeniem? Jak smakują i jak je komponować w surówkach? Podczas WARZYWNIAKA PREMIUM - JEM ZE SMAKIEM organizatorzy zaprezentowali odmiany znanych i popularnych polskich warzyw, pokazali jak zrobić ciekawą i trafiającą do konsumenta ofertę oraz do czego daną odmianę wykorzystać - co na koktajle, a co na surówki i sałatki.
Można było zapoznać się z odmianami takich gatunków jak: marchew, kapusta biała i czerwona, buraki, cebula, kapusta pekińska, kalarepa, pietruszka, selery, buraki, cykoria. Uczestnicy WARZYWNIAKA PREMIUM zostali zaproszeni do degustacji surówek, sałatek i koktajli a także kiszonek z warzyw.
Ciekawe pod względem praktycznym i edukacyjnym były m.in. prezentacje:
- Krystyny Szymańskiej z Fresh Ouality,
- Gospodarsdtwa Rodzinnego M. Sznajder z Doliny Baryczy znanego nie tylko na Dolnym Śląsku z doskonałych kiszonek, a cały sekret tkwi w sprawdzonej rodzinnej recepturze .
Polska w 2016 roku wyprodukowała ponad 4,5 miliona ton warzyw gruntowych, a z warzywami pod osłonami łącznie ponad 5,6 miliona ton. Ten rok, pod względem produkcji warzyw, ma być podobny do poprzedniego. Kapusty produkujemy ponad 1 milion ton, cebuli w 2016 roku zebraliśmy 651 tys. ton, marchwi 822 tys. ton, buraków ćwikłowych 341 tys. ton.
Spożycie warzyw w Polsce stopniowo wzrasta. W 2016 roku statystyczny Polak zjadł 106 kg warzyw rocznie. Ale do poziomu konsumpcji z 2005 roku brakuje nam jeszczee 4 kilogramy.
GALERIA ZDJĘĆ Z WARZYWNIAKA PREMIUM