www.bronisze.com.pl

Newsreturn

WARZYWNIAK PREMIUM - CZYLI SMACZNIE, ZDROWO I ODMIANOWO

Main pic news img 9548

Jakie odmiany z jakim przeznaczeniem?  Jak smakują i jak je komponować w surówkach?  Podczas WARZYWNIAKA PREMIUM - JEM ZE SMAKIEM  organizatorzy zaprezentowali odmiany znanych i popularnych polskich warzyw, pokazali jak zrobić ciekawą i trafiającą do konsumenta ofertę oraz do czego daną odmianę wykorzystać - co na koktajle, a co na surówki i sałatki.

Można było zapoznać się z odmianami takich gatunków jak: marchew, kapusta biała i czerwona, buraki, cebula, kapusta pekińska, kalarepa, pietruszka, selery, buraki, cykoria.  Uczestnicy WARZYWNIAKA PREMIUM zostali zaproszeni do degustacji surówek, sałatek i koktajli a także kiszonek z warzyw.

Ciekawe  pod względem praktycznym i edukacyjnym były m.in. prezentacje:

  • Krystyny Szymańskiej z Fresh Ouality,
  • Gospodarsdtwa Rodzinnego M. Sznajder  z Doliny Baryczy znanego nie tylko na Dolnym Śląsku z doskonałych kiszonek, a cały sekret tkwi w sprawdzonej rodzinnej recepturze .

Polska  w 2016 roku wyprodukowała ponad 4,5 miliona ton warzyw gruntowych, a z warzywami pod osłonami łącznie ponad 5,6 miliona ton. Ten rok, pod względem produkcji warzyw, ma być podobny do poprzedniego. Kapusty produkujemy ponad 1 milion ton, cebuli w 2016 roku zebraliśmy 651 tys. ton, marchwi 822 tys. ton, buraków ćwikłowych 341 tys. ton. 

Spożycie warzyw w Polsce stopniowo wzrasta. W 2016 roku statystyczny Polak zjadł 106 kg warzyw rocznie. Ale do poziomu konsumpcji z 2005 roku  brakuje nam jeszczee 4 kilogramy.

GALERIA ZDJĘĆ Z WARZYWNIAKA PREMIUM

entry author:M. S.