www.bronisze.com.pl

Newsreturn

Informacja Zarządu Warszawskiego Rolno – Spożywczego Rynku Hurtowego S.A. i Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Powiecie Warszawskim Zachodnim

W celu minimalizacji rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2 wszyscy najemcy powierzchni handlowych i użytkownicy Rynku zobowiązani są do przestrzegania następujących zasad postępowania:

  1. Zachować bezpieczną odległość min 1,5 metra od innych osób.
  2. Unikać skupisk ludzi i ograniczać kontakty z innymi osobami.
  3. Myć często i starannie ręce mydłem z wodą lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu min. 60%, w szczególności:
    - przed rozpoczęciem pracy;
    - przed kontaktem z żywnością;
    - po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
    - po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
    - po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
    - po skorzystaniu z toalety;
    - po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
    - po jedzeniu, piciu lub paleniu;
    - po kontakcie z pieniędzmi;
  4. Zwrócić szczególną uwagę aby nie dotykać dłońmi okolic twarzy, zwłaszcza ust, nosa i oczu.
  5. Przestrzegać higieny kaszlu i oddychania. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
  6. Nie obawiać się zwracać uwagi pracownikom i klientom, aby nie kasłali i nie kichali w kierunku innych osób ani na produkty spożywcze.
  7. Zapewnić, aby pomieszczenia i powierzchnie handlowe były czyste i  higieniczne:
    - powierzchnie dotykowe takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze) także wózki, koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem;
    - wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane, z użyciem wody z detergentem.
  8. Upewnić się, że pracownicy, klienci i kontrahenci mają dostęp do miejsc, w których mogą myć ręce mydłem z wodą.
  9. Wywiesić stosowną informację jak skutecznie myć ręce.
  10. W miarę możliwości umieścić dozowniki z płynem odkażającym w widocznych miejscach i zapewnić regularne ich napełnianie.

W przypadku podejrzenia kontaktu z osobą zarażoną COVID-19, zaleca się bezzwłoczny kontakt z infolinią Narodowego Funduszu Zdrowia 800 190 590.

entry author:P. J.