www.bronisze.com.pl

Aktualności

KOLEJNE LETNIE ODMIANY JABŁEK POSZERZAJĄ OFERTĘ RYNKOWĄ.

Na Rynku Hurtowym w Broniszach pojawiają się kolejne letnie odmiany jabłek. Jedną z nich jest odmiana PIROS.

Piros to obecnie najpopularniejsza odmiana letnia, powstała ze skrzyżowania odmiany Helios z odmianą Apollo. Owoce typowo deserowe, bardzo soczyste, kruche o lekko kwaśnym smaku. Skórka okraszona mocno czerwonym rumieńcem. Za kilogram Pirosa zapłacimy 2 złote. (opakowania po 15 kilogramów)

W ostatnich dniach oferta jabłek została poszerzona o odmiany takie jak Katja, July Red czy Jerseymac.

Katja ma owoce średniej wielkości, skórka czerwona z żółtymi akcentami, cienka. Miąższ biały, bardzo soczysty, delikatnie kwaskowaty z nutą truskawki, bardzo smaczny. Jabłka typowo deserowe, ale także dobre na soki i do ciast.

July Red letnia odmiana pochodzenia amerykańskiego, otrzymania w wyniku wielokrotnych krzyżowań odmiany Melba. Owoce średniej wielkości, kuliste lub kulistostożkowate. Skórka owoców gładka, błyszcząca, prawie cała pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, kruchy, soczysty, słodkowowinny, aromatyczny i smaczny.

Jerseymac to także odmiana amerykańskiego pochodzenia. Owoce smaczne, typowo deserowe, o kulistym kształcie, średnie lub małe. Mają jasnożółtą skórkę pokrytą jasnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ owoców kremowy, aromatyczny, soczysty i winny.

Od kilku dni w  sprzedaży są jabłka odmian Paulared, Delicates i wkrótce Celesta.

Paulared odmiana pochodzenia amerykańskiego. Jabłka są kuliste, mają gładką błyszczącą skórkę z ciemnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Owoce duże lub średniej wielkości. Miąższ smaczny biały lub kremowy, soczysty z lekkim aromatem. Jabłka po zbiorze dość twarde z czasem miękną.

Coraz większą popularność i uznanie wśród konsumentów zdobywa odmiana Celesta (Delcorf) i jej mutanty jak Delbarestivale.

Owoce średniej wielkości, kształt cylindryczny. Skórka gładka, błyszcząca, zielonożółta, pokryta czerwonym paskowanym rumieńcem. Przetchlinki śrenio duże. Miąższ kremowy, chrupiący, słodkawokwaśny, bardzo smaczny.

Odmianą tą możemy przetrzymać w zwykłej chłodni do października, a w KA (kontrolowana atmosfera) do grudnia.

autor wpisu:M. K.