SZCZAW

Szczaw jest rośliną z rodziny rdestowatych i obejmuje w naturze kilkaset gatunków na całym świecie. Jest rośliną wykorzystywaną kulinarnie i w lecznictwie.
Szczaw to warzywo niskokaloryczne. 100 gram tego produktu to tylko 20 kcal. Jest bogaty w liczne witaminy i minerały. Zawiera między innymi witaminę A, B (B1, B2, B3, B6 i B9) oraz E i A. Minerały takie jak cynk, fosfor, krzem, magnez, potas, sód, wapń i żelazo zachęcają do wykorzystania tej rośliny w menu. Szczaw dzięki dużej zawartości błonnika pobudza nasz układ trawienny, zwiększa apetyt, chroni serce i wątrobę oraz nerki. Napar z liści szczawiu stosuje się na ciężko gojące się rany.
Szczaw zawiera w swoim składzie kwas szczawiowy, ale spożywany w rozsądnych ilościach jest cennym składnikiem pokarmów. Przy serwowaniu tego warzywa należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach m.in.: idealnie pasuje i komponuje się z nabiałem (jaja, śmietana, mleko).
Szczaw to głównie niezastąpione źródło żelaza. Wspomaga wytwarzanie krwinek czerwonych. Ma także wpływ na dotlenie całego organizmu, poprawia wzrost włosów. Duża zawartość związków polifenolowych (flawonoidy i antycyjany) sprawia, iż szczaw jest na liście warzyw wykorzystywanych w profilaktyce chorób rakowych.
Najpopularniejszą formą spożycia szczawiu jest zupa szczawiowa, goszcząca w menu wielu gospodarstw domowych od pokoleń. Niemalże każdy pamięta ją z dzieciństwa.
Szczaw możemy dodawać także do różnego rodzaju sałatek oraz zielonych koktajli.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach szczaw jest do kupienia w kilku punktach handlowych.
Autor informacji: AK