BOTWINA (Beta vulgaris)
Botwina, botwinka są to młode listki i korzenie buraka ćwikłowego. Roślina o przeznaczeniu kulinarnym, stosowana głównie do zup (botwinek, chłodników i barszczy) oraz do lekkich, wiosennych sałatek. Możemy ją spożywać świeżą lub przetworzoną. Świetnie komponuje się z innymi wiosennymi warzywami (sałata, rzodkiewka) oraz serami.
Botwina to źródło witamin i soli mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, E, C, K i B (1, 2, 3, 5, 9) oraz minerały jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarkę, wapń i żelazo.
Warzywo to jest skarbnicą antyoksydantów. Zawiera 13 antyoksydantów, głównie flawonoidy i antocyjany. Bogate w biotynę i siarkę poprawia i reguluje działanie gruczołów łojowych. Reguluje ciśnienie krwi, pomaga w walce z nadciśnieniem, obniża poziom cholesterolu LDL i chroni nas przed zawałem serca, udarem mózgu. Botwinka jest warzywem lekkostrawnym, zasadotwórczym, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Autor informacji: AK