www.bronisze.com.pl

Aktualności

GROSZEK CUKROWY - ZIELONE WARZYWO

Main pic news sugar peas 920645 1920

Groszek cukrowy – warzywo znane od wielu tysięcy lat o cennych właściwościach odżywczych, prozdrowotnych. Możemy go spożywać na surowo wraz z całym strąkiem lub gotowany, smażony w kompozycji z innymi warzywami. Może być samodzielną przekąska lub dodatkiem do obiadu.

Nadaje się do dań jednogarnkowych, idealnie łączy się z kaszami, warzywami jak i mięsem

Groszek cukrowy zawiera wiele cennych antyoksydantów, które hamują proces starzenia się organizmu, wzmacniają odporność i hamują proces rozwoju nowotworów.

Zawarta w nim luteina ma zbawienny wpływ na nasz wzrok , zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Groszek cukrowy to źródło białka. Jest doskonałym pożywieniem dla osób dbających o smukłą sylwetkę oraz dla zwolenników potraw wegańskich lub wegetariańskich.

Warzywo to jest skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera liczne witaminy z grupy B oraz A, E, K, C oraz minerały takie jak: żelazo, fosfor, cynk, magnez, wapń i potas. Groszek cukrowy jest idealnym warzywem dla cukrzyków, gdyż ma niski indeks glikemiczny (45), a 100 gram groszku cukrowego to tylko 42 kcal.

Groszek cukrowy to idealny przysmak dla dzieci i młodzieży, jest słodki i śmiało może zastąpić typowe słodycze. To zielone warzywo ma kształt strąka o małych ziarenkach. Strąki, młode listki oraz pędy groszku są mięsiste, soczyste i wydają charakterystyczny dźwięk podczas spożywania na surowo.

 

Autor informacji : AK

autor wpisu:A. P.