OWOCE MAZOWSZA I GRILOWANE WARZYWA
Podczasobraz XVI Eko-Pikniku w Kampinosie, Rynek Hurtowy Bronisze zaprosił mieszkańców gminy na degustację grillowanych warzyw. Podczas Pikniku częstowaliśmy także jabłkami, których rozdaliśmy ponad 3,5 tysiąca sztuk oraz gruszkami.
Uczestnicząc po raz kolejny w Eko-Pikniku, pracownicy spółki promowali zdrowy styl odżywiania przez częstowanie uczestników Pikniku świeżo grillowanymi warzywami.
Warzywa są doskonałym źródłem witamin i soli mineralnych.
Papryka – zawiera dużo wit. C ( 1 sztuka to ok. 90 mg Wit. C – najwięcej jest w papryce czerwonej.) To znacznie więcej niż w cytrynie. W świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B, zawiera beta-karoten czyli prowitaminę A. Związki mineralne to: wapń, potas, żelazo i magnez. Zawiera sporo błonnika, co w znacznej mierze ułatwia pracę układu pokarmowego.
Papryka czerwona – najwięcej wit. C oraz prowitaminy A (ważna dla zdrowia oczu i skóry) Rutyna będzie przeciwdziałała pękaniu naczynek krwionośnych.
Papryka zielona zawiera kwas foliowy, ważny dla kobiet planujących lub będących w ciąży. Zawiera sporo wit. E
Papryka żółta zawiera przeciwutleniacze i sporo wit. E ważnej dla naszego wzroku
Bakłażan – oberżyna, niskokaloryczne warzywo, o dużej zawartości błonnika, ważnego w procesach trawiennych. Zawiera potas, wapń oraz magnez, w małej ilości zawiera Wit. C, A i B.
Cukinia - warzywo lekkostrawne. Zawiera sole mineralne: potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, oraz beta karoten. Warzywo odkwasza organizm. Doskonałe w żywieniu małych dzieci już od szóstego miesiąca życia.
Kukurydza – zawiera sporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, D, E, K oraz prowitaminę A. Ma także sporo składników mineralnych :potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedż, mangan, selen, cynk i jod. Jest silnym antyoksydantem – zawiera luteinę i zeaksantyne – ważne dla oczu. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, więc mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej.
Czosnek - to wit. C, B1, B2, B3, B6. Czosnek zawiera żelazo, potas, fosfor, magnez, wapń, sód oraz błonnik, biało, tłuszcze i węglowodany. Jest naturalnym antybiotykiem – substancja znajdująca się w tym warzywie to allina.
Ziemniaki - są cennym źródłem witaminy C. Żółte odmiany mają sporo beta-karotenu. Wszystkie odmiany zawierają o witaminy H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, w śladowych ilościach mają magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę.