Loader

www.bronisze.com.pl

News

STARTUJEMY Z POLSKĄ PAPRYKĄ. WITAMINOWA REKORDZISTKA WKRACZA NA KULINARNE SALONY.

Papryka (syn. pieprzowiec) należy do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej. Uprawiana na całym świecie. W Polsce największe zagłębie produkcyjne zlokalizowane jest na ziemi radomskiej, w gminach: Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów i Wyśmierzyce.

Papryka jest warzywem o niskiej wartości kalorycznej, może być z powodzeniem stosowana w różnego rodzaju dietach odchudzających.

Papryka zawiera dużo węglowodanów, antyoksydantów oraz soli mineralnych.

Sezon paprykowy rozpoczęła tradycyjnie BLONDY. Odmiana ta bardzo dobrze wiąże w niesprzyjających warunkach uprawy. Owoce o wadze 140 – 160 gram, kolor ścian kremowy.

Za kilogram papryki BLONDY zapłacimy od 3 do 4 złotych. Pakowana jest w worki foliowe o wadze 5 kilogramów.

Sukcesywnie  zwiększają się dostawy kolorowych papryk pochodzących z upraw pod osłonami. W sprzedaży jest już papryka czerwona w cenie od 6 do 7 złotych za kilogram i zielona w cenie od 2,5 do 4 złotych.

Papryka czerwona zawiera dużo beta-karotenu. 100 gram papryki zaspakaja około 70 procent dobowego zapotrzebowania człowieka na witaminę A. Papryka czerwona zawiera także rutynę, która wzmacnia kruche naczynka krwionośne.

Papryka zielona obfituje w kwas foliowy (jeden strąk pokrywa 25 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), jest też źródłem witaminy E. Świetna do leczo jak i do faszerowania.

Czekamy na inne kolorowe papryki:  żółtą, pomarańczową czy fioletową. Każda z nich jest bombą witaminową.

entry author:M. K.

Contacts

Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A.
05-850 Ożarów Mazowiecki, ul. Poznańska 98, Bronisze, Polska (show on map)
NIP:
534-10-15-459
Regon:
011160382
phone:
+48 22 721 55 10
fax:
+48 22 721 55 00

Newsletter

You want to be up to date, subscribe to the newsletter

You subscribed to the newsletter