Loader

www.bronisze.com.pl

Newsreturn

Święta to czas grzybów

Main pic news grzyby suszone 2

Idealnym sposobem na zachowanie smaku, aromatu grzybów jest ich suszenie. Suszone grzyby zachowują wszelkie walory świeżego produktu, jednak nie wszystkie gatunki grzybów jadalnych nadają się do suszenia.

Grzyby w 90 procentach składają się z wody, ale zawierają liczne aminokwasy oraz składniki mineralne jak selen, wapń, fosfor, potas, miedź, cynk, jod i mangan.

Grzyby suszone są idealnym dodatkiem do kapusty, gulaszu, mięs czy zup. Używane są w wielu kuchniach świata, między innymi w kuchni francuskiej do przyrządzania słynnego dania quiche i w kuchni polskiej. Wiele ciekawych, intersujących przepisów na dania z grzybami znajdziemy w kuchni staropolskiej, dworskiej. Najczęściej suszy się leśne grzyby takie jak borowiki, podgrzybki, koźlarze czy maślaki.

Borowik szlachetny (Boletus edulis) gatunek grzybów z rodziny borowikowatych. Występuje w Europie i w Ameryce Północnej. Jest jednym z najcenniejszych, najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów leśnych. Nadaje się do marynowania, smażenia, pieczenia i suszenia. Z borowików najczęściej robi się zupę, farsz do pierogów, uszek, krokietów, dodaje się do bigosu. Grzyb ten jest bogatym źródłem błonnika, żelaza, potasu.

Koźlarz (Leccinum Gray) należy do tej samej rodziny co borowik. Grzyb bardzo popularny w polskich lasach, często rośnie wokół brzóz. Jest bogatym źródłem białka, niacyny, witaminy D i wielu cennych minerałów. Nadaje się do suszenia, marynowania i duszenia.

Pieprznik jadany (Cantharellus cibarius), czyli popularna kurka należy do rodziny pieprznikowatych. Kurki mają piękny złoty kolor, nadają się do duszenia i do konserwowania w occie. Idealnie komponują się z makaronami, kaszami, pasują do sosów i jajecznicy.

Podgrzybek brunatny (Imeria badia) należy do rodziny borowikowatych, występuje w lasach iglastych i mieszanych, często ukryty w mchu, najczęściej spotkamy go pod sosnami lub świerkami. Charakteryzuje się wspaniałym smakiem, aromatem. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, D, PP i E oraz liczne sole mineralne oraz kwasy linolowy, palmitynowy, oleinowy.

Na Rynku Hurtowym w Broniszach dostaniemy zarówno grzyby suszone jak i marynowane w zalewie octowej. Ceny zróżnicowane w zależności od gatunku i klasy.

Ceny grzybów suszonych na WR-SRH S.A. w Broniszach

Nazwa Masa [g] Cena [zł]
Borowik suszony (biały) na sznurku 100 g

45-50

Borowik suszony (zielony) na sznurku 100 g

28-32

Podgrzybek suszony na sznurku

100 g 20-24

Podgrzybek suszony na sznurku

50 g 8-12
Podgrzybek suszony krajanka 20g

3-3,4

Podgrzybek suszony na sznurku

50 g 8-12

Podgrzybek suszony kapelusz

20 g 3,2-3,6

Borowik suszony

20 g 3,4-3,8

Borowik suszony

20 g 5,5-6

Koźlarz suszony

20 g 2,3-2,6

Maślak suszony

20 g 3,1-3,4

Maślak suszony

1000 g 80

Maślak suszony

1000 g 80

Koźlarz suszony

1000 g 88

Grzyby marynowane:

Nazwa Cena [zł]
Gąska marynowana w słoiku 300 ml 11
Rydz marynowany w słoiku 300 ml 17
Podgrzybek, opieńka, kurka, maślak marynowany w słoiku 300 ml 8
Borowik marynowany w słoiku 300-350 ml 20-30

.

.

.

 

Autor informacji: AK

entry author:P. J.

Contacts

Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A.
05-850 Ożarów Mazowiecki, ul. Poznańska 98, Bronisze, Polska (show on map)
NIP:
534-10-15-459
Regon:
011160382
phone:
+48 22 721 55 10
fax:
+48 22 721 55 00

Newsletter

You want to be up to date, subscribe to the newsletter

You subscribed to the newsletter