Święta to czas grzybów
Idealnym sposobem na zachowanie smaku, aromatu grzybów jest ich suszenie. Suszone grzyby zachowują wszelkie walory świeżego produktu, jednak nie wszystkie gatunki grzybów jadalnych nadają się do suszenia.
Grzyby w 90 procentach składają się z wody, ale zawierają liczne aminokwasy oraz składniki mineralne jak selen, wapń, fosfor, potas, miedź, cynk, jod i mangan.
Grzyby suszone są idealnym dodatkiem do kapusty, gulaszu, mięs czy zup. Używane są w wielu kuchniach świata, między innymi w kuchni francuskiej do przyrządzania słynnego dania quiche i w kuchni polskiej. Wiele ciekawych, intersujących przepisów na dania z grzybami znajdziemy w kuchni staropolskiej, dworskiej. Najczęściej suszy się leśne grzyby takie jak borowiki, podgrzybki, koźlarze czy maślaki.
Borowik szlachetny (Boletus edulis) gatunek grzybów z rodziny borowikowatych. Występuje w Europie i w Ameryce Północnej. Jest jednym z najcenniejszych, najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów leśnych. Nadaje się do marynowania, smażenia, pieczenia i suszenia. Z borowików najczęściej robi się zupę, farsz do pierogów, uszek, krokietów, dodaje się do bigosu. Grzyb ten jest bogatym źródłem błonnika, żelaza, potasu.
Koźlarz (Leccinum Gray) należy do tej samej rodziny co borowik. Grzyb bardzo popularny w polskich lasach, często rośnie wokół brzóz. Jest bogatym źródłem białka, niacyny, witaminy D i wielu cennych minerałów. Nadaje się do suszenia, marynowania i duszenia.
Pieprznik jadany (Cantharellus cibarius), czyli popularna kurka należy do rodziny pieprznikowatych. Kurki mają piękny złoty kolor, nadają się do duszenia i do konserwowania w occie. Idealnie komponują się z makaronami, kaszami, pasują do sosów i jajecznicy.
Podgrzybek brunatny (Imeria badia) należy do rodziny borowikowatych, występuje w lasach iglastych i mieszanych, często ukryty w mchu, najczęściej spotkamy go pod sosnami lub świerkami. Charakteryzuje się wspaniałym smakiem, aromatem. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, D, PP i E oraz liczne sole mineralne oraz kwasy linolowy, palmitynowy, oleinowy.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach dostaniemy zarówno grzyby suszone jak i marynowane w zalewie octowej. Ceny zróżnicowane w zależności od gatunku i klasy.
Ceny grzybów suszonych na WR-SRH S.A. w Broniszach
Nazwa | Masa [g] | Cena [zł] |
Borowik suszony (biały) na sznurku | 100 g |
45-50 |
Borowik suszony (zielony) na sznurku | 100 g |
28-32 |
Podgrzybek suszony na sznurku |
100 g | 20-24 |
Podgrzybek suszony na sznurku |
50 g | 8-12 |
Podgrzybek suszony krajanka | 20g |
3-3,4 |
Podgrzybek suszony na sznurku |
50 g | 8-12 |
Podgrzybek suszony kapelusz |
20 g | 3,2-3,6 |
Borowik suszony |
20 g | 3,4-3,8 |
Borowik suszony |
20 g | 5,5-6 |
Koźlarz suszony |
20 g | 2,3-2,6 |
Maślak suszony |
20 g | 3,1-3,4 |
Maślak suszony |
1000 g | 80 |
Maślak suszony |
1000 g | 80 |
Koźlarz suszony |
1000 g | 88 |
Grzyby marynowane:
Nazwa | Cena [zł] |
Gąska marynowana w słoiku 300 ml | 11 |
Rydz marynowany w słoiku 300 ml | 17 |
Podgrzybek, opieńka, kurka, maślak marynowany w słoiku 300 ml | 8 |
Borowik marynowany w słoiku 300-350 ml | 20-30 |
.
.
.
Autor informacji: AK