PRZED WIELKANOCĄ ROŚNIE ZAPOTRZEBOWANIE NA JAJA I NOWALIJKI
Ostatnie dni przedświąteczne przyniosły wzmożony popyt na jaja, co widać po ilości kupujących na Rynku Hurtowym Bronisze. Ceny jaj kurzych zróżnicowane. Cena uzależniona jest bowiem od systemu chowu niosek. Najtańsze są jaja od niosek w chowie zamkniętym tzw. 3 - od 45 groszy do 55 groszy za sztukę. Jaja od kur z wolnego wybiegu do 75 groszy, a pochodzące z chowu ekologicznego do 1 złotego za sztukę.
W każdym przedziale cenowym, ceny uzależnione są od wielkości jaj i ilości zakupu. Porównując ceny do tych sprzed roku, ceny wzrosły około 10%. Wzmożony popyt spowodował, że ceny wzrosły także w ciągu tego tygodnia. Teraz jaja są droższe od 5 do 10 groszy na sztuce. Nie zmieniły się natomiast ceny jaj przepiórczych, które tak tydzień temu jak i dziś kosztują po 5 zł za 18 sztuk czyli 28 groszy za sztukę.
Warto podkreślić, że tegoroczna Wielkanoc jest o 2 tygodnie wcześniej niż rok temu co w przypadku produkcji ogrodniczej ma istotne znaczenie. Pomimo, że przybywa krajowych nowalijek ceny nie spadają w takim tempie jakby tego oczekiwali konsumenci. Jak zwykle ceny warunkowane są podażą, a ta pogodą. Spadki temperatur sprzed dwóch tygodni spowodowały opóźnienia w dojrzewaniu warzyw szklarniowych i wyższe koszty produkcji. Wprawdzie od tego tygodnia jest już w sprzedaży polska rzodkiewka, ale może ona tylko smakiem konkurować z importowaną. Ceny rzodkiewki krajowej około 1 zł wyższe w porównaniu do importowanej, za której pęczek (w ofercie hurtowej) odbiorcy płacą 1,5 złotego. Pomidory malinowe produkcji polskiej sprzedawane są w cenie od 11 do 14 zł za kilogram (spadek ceny 6 złotych w ciągu tygodnia), pomidory czerwone od 7,5 do 10 zł też odnotowały spadek cen. Wzrosły dostawy krajowych ogórków szklarniowych. Ceny od 6,5 zł do 7 zł za kilogram (opakowania po 5 kg).
Kapusta biała i cebula utrzymują cenę sprzed tygodnia. Cebula w ofercie hurtowej sprzedawana w cenie od 45 do 75 groszy za kilogram (worki po 15 kg), o 1/3 drożej niż rok temu. Kapusta od 35 groszy do 50 groszy za kilogram. Drożeją warzywa korzeniowe. Marchew jest w ofercie hurtowej w cenie od 1,60 do 1,80 zł/kg, to wzrost o 30 groszy w porównaniu do ceny sprzed tygodnia.
W porównaniu do zeszłego roku cena jest wyższa o 60%. Cena korzeni pietruszki jest dwukrotnie wyższa w porównaniu z 2017 r. Cena hurtowa waha się od 4 zł do 5,5 zł za kilogram. Powodem takiego wzrostu cen ubiegłorocznych korzeni są m.in. niższe plony warzyw oraz dość niekorzystne warunki podczas zbioru, co skutkuje trudnościami w dobrym przechowaniu korzeni i większymi stratami przechowalniczymi. Ziemniaki w ostatnim tygodniu nie zmieniły cen. Są w cenie od 45 do 55 groszy za kilogram (worki po 15 kg). Dobrą informacją jest, że staniały importowane, młode ziemniaki, cena w ofercie hurtowej od 1,60 do 2,5 zł/kg. Ziemniaki sprowadzane są z Egiptu, Cypru, Maroko i Francji.
REKORDOWA CENA SZAREJ RENETY
Jabłka odmian kwaśnych (szarlotkowych) znacznie podrożały. Odmiana Boyken od 50 do 60 zł za 15 kg (3,3 – 4 zł/kg), ale Szara Reneta, której jest bardzo mało, kosztuje już nawet 100 zł za 15 kg czyli 6,6 zł/kg . Ta odmiana cenowo zrównała się z jabłkami z importu. Pozostałe odmiany w cenie jak w minionym tygodniu od 2,5 zł do 3,30 zł za kilogram.
Wszystkie ceny dotyczą oferty hurtowej Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego.