Arbuz – owoc polecany w czasie upału.
Sezon urlopowy w pełni. Mieszkańcy aglomeracji stołecznej wyjechali na wakacje. Sklepikarze i sprzedawcy straganowi narzekają na niskie obroty. Za to hurtownie ow/warz działające w rejonach wakacyjnych (Mazury, Pomorze) notują rekordowe obroty.
Rynek owoców.
- Arbuzy biją na Rynku rekordy sprzedaży – swoja popularność zawdzięczają upalnej pogodzie. W ciągu tygodnia podrożały z 1,2 zł/kg do 1,8 zł/kg.
W tym sezonie najbardziej popularne są te pochodzące z Grecji i Włoch. Fachowcy polecają zakup tych największych, ponieważ są najbardziej dojrzałe a przez to słodkie. - Polskie jabłka odmian Piros, Delicates, Paula Red, Celesta, Antonówka - duża podaż a przez to spadające ceny. Handlowcy mogą je kupić od 1 zł/kg do 1,66 zł/kg. Cena zależy od kalibru owoców.
- W minionym tygodniu obserwowaliśmy przebudowę na rynku malin. Skończyły się odmiany letnie a ich miejsce zajęły maliny jesienne czyli Polka i Polesie. Będą w podaży aż do pierwszych przymrozków. Wynikiem tej przebudowy byłe chwilowe braki i wahania cen. Dziś podaż już się stabilizuje i kosztują od 6 do 8 zł/kg (opakowania 0,5kg)
- Śliwki odmian wielko i średnio owocowych i typu Węgierka – bardzo duża podaż w wyniku sprzyjających warunków kwitnienia wiosną. Ceny od 0,8 zł/kg do 1,5 zł/kg
- Aronia – bardzo cenny zdrowotnie i kulinarnie owoc już jest w podaży. Cena około 2,5 zł/kg
Rynek warzyw.
- Papryka, bakłażany, cukinie, fasolka szparagowa – dzięki dedykowanej dla nich pogodzie mamy dużą podaż i niskie ceny 2-3 zł/kg wszystkich wcześnie wymienionych
- Kłopoty z dostawami warzyw kapustnych w wyniku suszy. Jak na tę porę wysokie ceny: kalafior, kapusta biała i brokuł 2,5-4 zł/sztukę
- Wreszcie spadły ceny pietruszki korzeniowej z 13 zł/kg do 8-9 zł/kg, ponieważ mamy już
w ofercie korzenie tegoroczne - Sezon ogórkowy w pełni. Ceny stabilne niskie 2 zł/kg szklarniowych i 0,8-1,5/gruntowych