JESIEŃ to czas granatów, kaki i fig.
Jesień to czas owoców cytrusowych i egzotycznych. W tym okresie chętnie sięgamy po granaty, kaki i figi. Owoce egzotyczne są doskonałym źródłem witamin i związków fitochemicznych.
Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A i C. Owoc odkryty i doceniony przez mieszkańców Chin i Japonii. Z wyglądu przypomina dużego pomidora, na spodniej stronie posiada cztery listki. W medycynie chińskiej od wieków kaki stosowane jest do leczenia miejsc po ukąszeniu przez węże i na podrażnioną skórę. Liście persymony posiadają także właściwości lecznice.
Kaki znane jest w Europie od XVIII wieku. Owoce mają pomarańczowy miąższ, podobny w smaku do śliwek. Owoce możemy spożywać surowe, nadają się na dżemy, galaretki, do deserów. Można je gotować, kandyzować i suszyć.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach dostaniemy kaki pochodzące z Hiszpanii, sprzedawane w skrzyneczkach po 14 i 16 sztuk. Cena za sztukę od 1,66 do 2,10.
Granat właściwy ( granatowiec właściwy) – gatunek rośliny należący do rodziny krwawnicowatych. Rodzimy obszar występowania obejmuje tereny Azji, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego. Świeży owoc granatu i sok z granatu to bardzo zdrowe produkty, źródło witaminy C, E i związków mineralnych (potas, fosfor i magnez). Na Rynku Hurtowym w Broniszach dostaniemy granaty pochodzące głównie z Turcji i Grecji. Sprzedawane są w skrzyneczkach po 8,10,12,14 i 16 sztuk. Cena za sztukę od 2,00 do 4,00 złotych.
Figi – do niedawana spożywaliśmy tylko figi suszone, ale teraz coraz częściej w ofercie importerów są świeże figi pochodzące głównie z Grecji i Izraela. Figi to bardzo zdrowe owoce, zawierają liczne witaminy jak A, B, C oraz fosfor, wapń i proteiny. Świeże figi nadają się na przystawki. Należy pamiętać o tym, że serwujemy je dobrze schłodzone. Figi sprzedawane są na kartonowych tackach lub w przekładkach, cena za 1 sztukę to 2,50 złotego.