CATANIA - nowa odmiana ziemniaka przebojem zdobywa serca konsumentów.
Po kilkunastu latach królowania odmniany Irga, na rynku pojawiła się nowa odmiana ziemniaka jadalnego o białym miąższu - Catania.
Kilkanaście lat temu na rynku królowała odmiana ALMA, później zastąpiona kolejną nowością IRYSEM. Teraz do grupy ziemniaków o białym miąższu dołączyła CATANIA. Należy ona do grupy odmian wczesnych, średnio-wczesnych, w typie konsumpcyjnym B (ogólnokonsumpcyjny - miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale pod widelcem lekko się rozgniata. Ziemniaki tego typu spożywamy najczęściej jako gotowane do obiadu w towarzystwie mięs i sosów) o miąższu jasnym, białym lub lekko kremowym.
CATANIA wykazuje odporność na raka ziemniaka D – 1 oraz mątwika ziemniaczanego. Sprawdza się w uprawie pod osłonami (folia, agrowłóknina). Plon około 30 ton/ha. Odmiana ta charakteryzuje się wyrównanymi, gładkimi bulwami z oczkiem płytko umieszczonym. Miąższ zawiera około 14% skrobi.
Właścicielem odmiany jest Europlant Pflanzenzucht z Niemiec.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach dostaniemy odmianę CATANIA. Za worek o wadze 15 kilogramów zapłacimy około 25 złotych.