Bardzo wysokie ceny warzyw krajowych - bardzo niskie jabłek
Rynek warzyw
W lutym zazwyczaj obserwujemy wzrost cen warzyw krajowych. Spowodowane jest to zmniejszeniem podaży i kosztami przechowywania w nowoczesnych chłodniach. Jednak w tym sezonie ceny poszybowały do wysokości bardzo rzadko spotykanych na Rynku Hurtowym Bronisze o tej porze roku:
|
luty 2019 [zł/kg] |
Luty 2018 [zł/kg] |
Kapusta biała |
2,2 |
0,6 |
Kapusta czerwona |
2,8 |
0,8 |
Cebula |
2,2 |
0,6 |
Marchew |
1,5 |
1 |
Pietruszka |
8,5 |
3,5 |
Burak ćwikłowy |
1,2 |
0,7 |
Por |
4,5 |
2 |
Kapusta kwaszona |
3,6 |
2,5 |
Powodem tak wysokich cen są niższe krajowe zbiory w 2018 r ale również i w UE, z której import miał zawsze działanie hamujące dla nadmiernych wzrostów cen. Szczególnie wzrosła cena kapusty białej do takiego poziomu, że opłacalny stał się import kapusty holenderskiej, która w Broniszach oferowana jest w zbliżonej do krajowej cenie 45 zł za worek 20kg.
Wysokie ceny warzyw krajowych nie powinny odstraszać konsumentów, ponieważ długo przechowywane z pewnością nie straciły swej zdrowotności a ewentualne pozostałości pestycydów dawno się unieszkodliwiły.
Ceny importowanych warzyw spod osłon utrzymują się z rozsądnych granicach.
Papryki 7,5-8,5 zł/kg, cukinia 5-6 zł/kg, pomidory 6,5-7 zł/kg, ogórki 6,5 zł/kg dla porównania krajowe
8-9 zł/kg, sałata lodowa 6-6,5 zł/szt, rzodkiewka 1,2-1,4 zł/pęczek.
Rynek owoców
Odmienna sytuacja panuje na rynku owoców krajowych. O ile ceny gruszek (Lukas i Konferencja) utrzymują się na akceptowalnym dla producentów poziomie 3-4 zł/kg to w cenach jabłek obserwujemy skutki ubiegłorocznej klęski urodzaju. Jabłka odmian: Empire, Golden, Alwa, Szara Reneta osiągają ceny
1,33-1,66 zł/kg to reszta odmian oscyluje wokół ceny 0,8-1 zł/kg.