Krajowe warzywa gruntowe coraz droższe. Pierwsze nowalijki.
Komentarz do sytuacji handlowej na Rynku Hurtowym Bronisze - 21 marca 2019 roku
Rynek Warzyw krajowych spod osłon:
- Stopniowy spadek cen ogórków szklarniowych do poziomu 5-6 zł/kg skutecznie zablokował import z Hiszpanii, Holandii, Ukrainy
- Ceny pomidorów malinowych jeszcze wysokie 10-19 zł/kg
- Pojawiły się pomidory czerwone w cenie 11-15 zł/kg - dla porównania ceny hiszpańskich i tureckich to 6 -7 zł/kg
- Pierwsze rzodkiewki ulubione przez Polaków – te z białym końcem w cenie 2,2 do 2,5 zł/pęczek
Rynek warzyw gruntowych:
- Rekordowe ceny kapusty białej 2,3 do 3 zł/kg – to najwyższy poziom cen obserwowanych na Rynku Bronisze od 2000 roku – równolegle w sprzedaży kapusta młoda z importu, która nie może konkurować z krajową zez względu na inną użyteczność kulinarną
- Powolny, lecz nieunikniony wzrost cen cebuli, obecnie 2,0 do 2,5 zł/kg, hurtownicy przewidują wzrost ceny do około 4 zł/kg w najbliższych tygodniach, jest to spowodowane niskimi zbiorami w całej Europie oraz brakiem perspektyw importowych
- Stabilne lecz wysokie ceny marchwi 1,5-2 zł/kg; pietruszki 7-9 zł/kg; kapusty czerwonej 3-3,85 zł/kg
Rynek jabłek:
Nadal katastrofalny dla producentów poziom cen. Pojawiają się już owoce pochodzące z chłodni kontrolowanych:
- Większość popularnych odmian kosztuje 0,55-0,80 zł/kg
- Odmiany: Golden, Red Chief, Cortland, Alwa – 0,8-1,25 zł/kg
- Szara Reneta, Empire – 1,25 do 1,66 zł/kg