KLIWIA (Clivia miniata)
Kliwia należy do rodziny amarylkowatych. Nazwa nadana została dla uczczenia lady Clive, która była znanym patronem i propagatorem ogrodnictwa. To w jej ogrodzie po raz pierwszy zakwitła kliwia.
Kliwia pomarańczowa przywędrowała do Europy z Afryki Południowej w XIX wieku. Ogrodnicy i miłośnicy roślin od razu pokochali ją za przepiękne kwiatostany i niesamowite liście tworzące szable.
Kliwia należy do tej samej rodziny co bardziej popularne hipeastrum, ale między nimi jest wiele różnic. Kliwia nie tworzy cebuli, lecz mięsiste korzenie wyrastające ze skróconego kłącza. Liście kliwii są wieloletnie, przez kilka sezonów są ozdobą. W sprzedaży bywa kliwia o kwiatostanach pomarańczowych zwana często także kliwią cynobrową, rzadziej spotyka się odmiany o białych czy cytrynowych kwiatach. Hodowcy uzyskali także kliwię o ciekawych paskowanych liściach (na zielonych liściach wyraźne białe paski).
Kwiatostany kliwii możemy także ścinać i dodawać do bukietów . Mogą tworzyć także samodzielne dekoracje. Kwiaty kliwii są bardzo trwałe i przez wiele tygodni cieszą nasze oczy.
Kliwia lubi dużo światła rozproszonego. W okresie intensywnego wzrostu najodpowiedniejsza dla niej temperatura to 18 – 20 stopni C. Zimą przenosimy ją do znacznie chłodniejszego pomieszczenia, temperatura około 8 – 10 stopni C, gdzie powinna być przez okres 2 do 3 miesięcy.
Kliwia ze względu na swe rozmiary wymaga dużo miejsca, przestrzeni. Latem śmiało możemy ją wystawić na balkon, taras lub do ogrodu. Należy pamiętać, że kliwia nie lubi nadmiaru wody. Rośliny mogą dorastać do 50 – 80 centymetrów, liście do 60 centymetrów, a kwiatostany do 50 – 60 centymetrów. Kwiaty kliwii delikatnie pachną.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach dostaniemy kliwię o kwiatach pomarańczowych i lekko cytrynowych. Za doniczkę kliwii zapłacimy około 25 złotych.