Podaż, popyt, ceny na Rynku Hurtowym Bronisze. Komentarz do sytuacji rynkowej 23-26 września 2019 r.
Rynek warzyw:
- Malejąca podaż bakłażanów spowodowana końcem produkcji – ceny wzrosły do poziomu 5-6 zł/kg. W nadchodzącym tygodniu należy spodziewać się większego imposty tego warzywa.
- Duża podaż dyń różnych typów i odmian. Ceny wyrównane 1,75 – 2 zł/kg
- Cebula biała w łusce krajowa i importowana – duża podaż i pomału malejące ceny 1-1,33 zł/kg
- Nadal utrzymują się wysokie ceny warzyw kapustnych, którym najbardziej dały się we znaki susza i coraz trudniej do zwalczenia szkodniki i choroby. Kapusta biała kosztuje 3,5-4,5 zł/szt i
1 zł/kg, kalafior 3,5-4,5 zł/szt, brukselka nawet do 7 zł/kg i kapusta czerwona (modrą zwana na Śląsku) 1,5-1,8 zł/kg - W miarę stabilna cena krajowych ziemniaków od 1,33 do 1,66 zł/kg. Silna konkurencja ziemniaków z importu 1-1,35 zł/kg – Anglia, Belgia, Holandia)
- Powolny spadek podaży cukinii i kabaczków a ceny wzrosły do 3,5-5 zł/kg – cena zależy od koloru i jędrności (najdroższe odmiany żółte)
- Marchew, pietruszka, selery i buraki ćwikłowe utrzymały stosunkowo niskie ceny: marchew 0,7-0,9 zł/kg, pietruszka 1,8-2,75 zł/kg, selery 1,6-2,3 zł/kg, buraki 0,6-0,85 zł/kg
- Wzrosła cena pomidorów. Typ malinowy podrożał do 3,5-5 zł/kg a czerwony 3-4 zł/kg. Kończą się pomidory gruntowe i kosztują od 1,33-2,5 zł/kg
- Spadła podaż ogórków gruntowych i cena wzrosła do 3,5-4,5 zł/kg, podobnie kosztują ogórki spod osłon.
Rynek owoców:
- Postępujący spadek cen jabłek. Odmiany zimowe kosztują już od 1,33-2 zł/kg. Nadal drogie kończące się już jabłka letnie do 3.3 zł/kg – szczególnie Celesta.
- Podrożały śliwki wszystkich odmian 2,5-4 zł/kg
- Borówki amerykańskie – cena stabilna 15-26 zł/kg i zależy od kalibru.
- Spadła podaż krajowej truskawki. Ceny wzrosły do 15-20 zł/kg
- Podaż malin ulega silnym wahaniom a cena skacze od 10 do 20 zł/kg
- Duża podaż orzechów w łupinie. Laskowe kosztują nawet 6-7 zł/kg. Włoskie droższe a szczególnie odm. Jacek 18-22 zł/kg.