Podaż, Popyt, ceny na Rynku Hurtowym Bronisze. Komentarz do sytuacji Rynkowej w dniach 21-24 października 2019 r.
Rynek Warzyw:
Mijające dni nie przyniosły znaczących zmian w podaży warzyw krajowych a ceny również zachowały spokój. Jedynie cena na polskie pomidory spadła do 2-3 zł/kg a malinowych do 3-3,5 zł/kg.
Większą uwagę należy zwrócić na rynek warzyw z importu, który sukcesywnie powiększa swój asortyment i podaż jegoż. W ostatnich dniach pojawiły się pierwsze importowane z Włoch rzodkiewki w cenie 0,8-1 zł/pęczek, sałata lodowa po 3,3 zł/szt, brokuł 2,7-3,3 zł – te z Hiszpanii. Cukinie po 4 zł, papryka żółta po 5 zł i bakłażany po 4 zł - również z Hiszpanii były notowane już w poprzednich tygodniach. Oznacza to powolne zamieranie rynku krajowych warzyw spod osłon na rzecz importowanych. Mechanizm jest prosty. Spadająca podaż rzodkiewek krajowych (pogarszające się warunki wzrostu) powoduje wzrost cen np. do poziomu 1,5 zł/pęczek co generuje natychmiastową decyzję importera do zakupu rzodkiewek we Włoszech i oferowanie ich w cenie 0,8 zł/pęczek.
Poniższa tabela przedstawia porównanie cen w dniu 24 października 2018 r. i 2019 r. Z porównania wynika, że wartość koszyka 2019 wzrosła do wartości koszyka 2019 tylko o 1%.
Warzywa kraj |
|
24 października 2018 |
24 października 2019 |
zmiana procentowa w porównaniu do 2018 |
bakłażany |
kg |
6,00 |
4,50 |
-25% |
boczniaki |
kg |
14,00 |
14,50 |
4% |
botwina |
pęczek |
2,00 |
2,10 |
5% |
brokuły |
szt |
2,30 |
3,00 |
30% |
brukselka |
kg |
6,00 |
5,50 |
-8% |
buraki ćwikłowe |
kg |
1,20 |
0,75 |
-38% |
cebula biała |
kg |
1,66 |
1,33 |
-20% |
Cebula biała cukrowa i czosnkowa |
kg |
2,00 |
2,00 |
0% |
cebula czerwona |
kg |
1,85 |
2,00 |
8% |
cebula ze szczypiorem |
pęczek |
2,20 |
1,75 |
-20% |
chrzan |
kg |
8,00 |
13,50 |
69% |
cukinie |
kg |
6,50 |
4,00 |
-38% |
cykoria |
kg |
7,75 |
7,00 |
-10% |
czosnek |
szt |
1,40 |
1,50 |
7% |
dynia |
kg |
1,50 |
2,00 |
33% |
fasola Jaś karłowy namaczany |
kg |
8,50 |
8,50 |
0% |
fasolka szparagowa |
kg |
8,00 |
12,00 |
50% |
kalafiory |
szt |
2,50 |
2,50 |
0% |
kalarepa |
szt |
1,65 |
1,80 |
9% |
kapusta biała |
kg |
0,90 |
0,85 |
-6% |
kapusta biała młoda |
szt |
3,50 |
3,30 |
-6% |
kapusta czerwona |
kg |
1,50 |
1,35 |
-10% |
kapusta kwaszona |
kg |
3,30 |
4,50 |
36% |
kapusta pekińska |
kg |
1,70 |
2,00 |
18% |
kapusta włoska |
kg |
2,00 |
2,50 |
25% |
koperek |
pęczek |
0,90 |
1,15 |
28% |
marchew |
kg |
1,30 |
0,75 |
-42% |
marchew premium |
kg |
1,60 |
0,95 |
-41% |
natka |
pęczek |
0,90 |
0,86 |
-4% |
ogórki gruntowe |
kg |
6,00 |
6,00 |
0% |
ogórki kwaszone |
kg |
6,50 |
6,50 |
0% |
ogórki małosolne |
kg |
9,00 |
9,00 |
0% |
ogórki spod osłon krótkie |
kg |
5,30 |
5,50 |
4% |
papryka czerwona i żółta |
kg |
4,30 |
3,50 |
-19% |
papryka zielona |
kg |
2,50 |
3,00 |
20% |
pieczarki |
kg |
6,00 |
6,00 |
0% |
pietruszka |
kg |
4,60 |
2,35 |
-49% |
pomidory gruntowe |
kg |
3,30 |
2,50 |
-24% |
pomidory malinowe |
kg |
4,85 |
4,00 |
-18% |
pomidory spod osłon |
kg |
4,00 |
2,50 |
-38% |
pory |
kg |
2,80 |
2,50 |
-11% |
pory młode |
szt |
1,50 |
1,30 |
-13% |
rzodkiewka |
pęczek |
1,00 |
1,60 |
60% |
sałata karbowana |
szt |
2,75 |
1,75 |
-36% |
sałata lodowa |
szt |
3,30 |
3,20 |
-3% |
sałata masłowa |
szt |
2,40 |
1,66 |
-31% |
seler naciowy |
szt |
3,50 |
2,65 |
-24% |
selery |
kg |
2,00 |
2,00 |
0% |
słoneczniki |
szt |
1,85 |
2,50 |
35% |
szczypiorek |
pęczek |
1,60 |
1,25 |
-22% |
szpinak |
kg |
5,00 |
5,50 |
10% |
włoszczyzna |
szt |
3,75 |
4,30 |
15% |
włoszczyzna młoda |
szt |
3,80 |
4,00 |
5% |
ziemniaki |
kg |
0,66 |
1,26 |
91% |
ziemniaki Irga |
kg |
0,80 |
1,43 |
79% |
ziemniaki odm Irys |
kg |
0,90 |
1,50 |
67% |
|
|
|
|
|
Koszyk zakupowy 2018 i 2019 |
|
196,57 |
197,69 |
1% |
Rynek Owoców:
- Mimo wysokiej podaży utrzymują się wysokie ceny jabłek. Większość odmian kosztuje 1,33-2 zł/kg. Droższe są odmiany Cortland, Lobo i Empire 2-3 zł/kg
- Spada powoli podaż krajowych śliwek a cena wzrosła do 4-5 zł i zrównała się z ceną importowanych z Macedonii
- Śladowa podaż krajowych owoców jagodowych. Ceny bardzo wysokie ale i tak akceptowalne dla warszawskich restauracji i delikatesów. Maliny kosztują od 15 nawet do 28 zł/kg. Borówki 18-32 zł/kg a truskawki 14-22 zł/kg.