Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)
Liść laurowy, wawrzyn szlachetny to nie tylko popularna przyprawa stosowana w wielu kuchniach świata, ale także ciekawa roślina doniczkowa, która może zdobić nasze wnętrza jak i tarasy, balkony.
W warunkach naturalnych występuje w krajach obszaru śródziemnomorskiego. W naszym surowszym klimacie występuje jako roślina doniczkowa. Możemy ją trzymać na parapecie kuchennym czy pokojowym lub wystawić na zewnątrz do ogrodu. Przed zimą musimy jednak wawrzyna szlachetnego zabrać do widnego, ciepłego pomieszczenia.
Wawrzyn szlachetny ma zielone liście, w różnych odcieniach (w zależności od odmiany). Do uprawy domowej potrzebuje dobrego stanowiska. Ziemia powinna być żyzna, przepuszczalna. Roślina ta lubi zraszanie i dobrze toleruje cięcie, nadaje się do formowania.
Liście laurowe świeże lub suszone to bardzo popularna dodawana do zup, pieczonych mięs, sosów, pasztetów. Liście wawrzyna zawierają cenne olejki eteryczne, które pozytywnie działają na nasz organizm (np. na układ trawienny). Liście laurowe mają zastosowanie w ziołolecznictwie, są cennym składnikiem wielu leków, maści, kremów.
Autor informacji: AK