GRANDAROSA – nowa, polska odmiana truskawki
Czy nowa, polska odmiana truskawki Grandarosa podbije serca producentów owoców jagodowych i konsumentów? Czy będzie hitem sezonu 2020?
Truskawka Grandarosa została wyhodowana w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. Należy ona do grupy truskawek deserowych o średnio-wczesnej porze dojrzewania. Charakteryzuje się świetnym smakiem, obfitym owocowaniem, wysoką jędrnością owoców. Jest odmianą wytrzymałą na przemarzanie co ma szczególne znaczenie w naszym klimacie.
Grandarosa charakteryzuje się luźnym, wzniesionym pokrojem i średnim ulistnieniem. Liście tej odmiany są jasne, błyszczące. Wytwarza liczne rozłogi. Owoce tej odmiany są duże a nawet bardzo duże, stożkowate, w kolorze pomarańczowoczerwonym. Miąższ ma kolor jasnoczerwony, jest bardzo smaczny i zawiera sporą ilość witaminy C i cukrów rozpuszczalnych. Owoce bardzo aromatyczne, jędrne, odporne na transport i odgniecenia.
Odmiana polecana do uprawy zarówno na plantacjach towarowych jak i do uprawy przydomowej. Idealnie nadaje się do bezpośredniej konsumpcji jak i do przetwórstwa.
(Właścicielem tej odmiany jest Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, odsprzedaż sadzonek jest możliwa tylko po udzieleniu zgody przez Instytut).
Autor informacji: AK