GRUSZKA – jesienny owoc
W kalendarzu jesień, za oknami jesień – czas pomyśleć o zdrowej diecie i owocach odpowiednich na tę porę roku.
Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Gruszki znane są od ponad 3 tysięcy lat. Europę podbiły na przełomie XVII i XVIII wieku.
Świeża gruszka, średniej wielkości ma około 60 kalorii. Gruszki zawierają wiele cennych składników mineralnych jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz rzadko spotykane w owocach pierwiastki jak bor i jod.
W owocach występują także kwasy owocowe (kwas jabłkowy i kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Gruszki to także źródło witamin: A,B1,B2,B6,C,PP,K.
W skórce gruszki i tuz pod nią znajdują się naturalne barwniki – flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami o działaniu przeciwrakowym i przeciwzapalnym.
Gruszki możemy spożywać na surowo lub przetworzone w deserach, kompotach, dżemach, konfiturach i marmoladach. O tej porze roku na Rynku Hurtowym w Broniszach króluje odmiana Konferencja. Za kilogram tej odmiany zapłacimy od 2 do 3 złotych. Gruszka sprzedawana jest w skrzynkach po 20 kilogramów. Poza Konferencją dostępne są inne jesienne odmiany gruszek jak: Bonkreta Williamsa, Bera Hardy, Bera Bosko, Carola, Concorde, Paten. Za kilogram gruszek innych odmian zapłacimy od 1,75 do 2,50 złotych.